Den som är i behov av extra pengar kan prova att skapa sig själv ett extrajobb. Det enda som behövs är en hemsida och ett specialintresse. Det finns massor av vägar att gå när det gäller att slå mynt av en passion, i alla fall i det lilla formatet. Här kommer tips på hur man gör.

Tjäna pengar på en blogg

Med ett specialintresse går det snabbt att få ihop en blogg, där man skriver om olika ämnen på området. Sätten att tjäna pengar på en blogg är genom att sälja reklamutrymmen och testprova olika produkter genom samarbeten. Givetvis måste man först arbeta upp en större läsekrets. Detta går betydligt snabbare om man bloggar om ett unikt ämne, där man saknar konkurrens.

Ett arbetsrum i hemmet är att föredra, men långt ifrån alla har utrymme till det. Har man en växande verksamhet bör man leta efter lediga kontorslokaler. Det är relativt lätt att hitta lediga kontor i Stockholm med bra avtal. Det finns otroliga fördelar med att kunna förlägga sitt arbete utanför hemmet, särskilt om man börjat lägga merparten av sin tid på det.

Tjäna pengar som instruktör

Den som är bra på exempelvis fitness eller tärning, kan sälja olika träningsprogram via en hemsida. Dessa träningsprogram kan vara skräddarsydda och på det viset vara unika. Många som håller på med exempelvis löpning säljer specialutformade program inför ett särskilt event. Det kan handla om att träna tio veckor inför Stockholm Marathon. Man kan vara instruktör som hyr ut sina tjänster inom fler ämnen än träning. Att arbeta med inredning och planering är två andra exempel. Här kommer några idéer:

  • Göra upplägg av träningsprogram.
  • Göra inbjudningskort.
  • Göra översättningar eller inläsningar av texter.
  • Måla porträtt eller arbeta med olika former av konstnärliga beställningsuppdrag.

Tjäna pengar på mikrojobb

Det finns idag en mängd olika plattformar på internet som erbjuder väldigt små arbeten, där man kan få betalt per minut eller timme. Det kan handla om allt ifrån att designa en t-shirt till att översätta en webbsida. Gemensamt är ofta att jobben är konkurrensutsatta. Man får även räkna med att betalningen är relativt liten, men kräver sällan att man har en viss utbildning. Det kan ta ett tag att arbeta upp sig till en nivå där man har återvändande kunder. Betalningen per timme kan efter att skatt har dragits kännas som liten, men då får man komma ihåg att man kan göra jobben när det passar en själv. Istället för att surfa runt på nätet kan man ägna tjugo minuter åt att tjäna en hundralapp.