Att resa med bil som färdmedel är både enkelt och praktiskt. Du kan själv bestämma när du ska åka och vilken resväg du ska ta. När du ska köra bil, oavsett om det är kort eller långt, är det viktigt att bilen är korrekt utrustad för att du ska ta dig fram på säkraste sätt. För att köra säkert med bil på vägarna när mörkret har fallit är det en bra idé att ha en extraljusramp på bilen för att ha en bra ljusbild. Det har en oerhört stor betydelse för ljusbilden.

Upptäck vilt i tid med bra ljus

Du kan genom en extraljusramp ha en lite bredare och lite längre ljusbild, vilket kan vara det som avgör om du upptäcker en fara i tid eller inte. Det finns många potentiella faror längs vägarna och vilt är en. Men när du har en extraljusramp installerad på bilen minskar du risken att kollidera med ett vilt eller något annat. Om du inte är van att köra i mörkret kan du försöka utmana dig, ta det lugnt och kör kontrollerat.

Packa bilen säkert

När du ska resa på semester med bil och har packningen med dig ska du packa bilen på ett bra sätt. Att packa bilen på rätt sätt ökar säkerheten under bilresan. Det är vanligt att ha en hel del bagage när det kommer till semesterresan. Att köra runt med en felpackad bil kan innebära en trafikfara. Det beror på att med mycket packning som är fel lastad kan bilen lättare komma i obalans och få sladd. Om du måste tvärbromsa kan packning komma flygande bakifrån om du inte har packat bra.

Tyngsta packningen längst ner

När du ska packa bilen med bagage ska du tänka på att packa mot ryggstödet och bagageutrymmets sidor. Den tyngsta lasten ska du lägga längst ner. Du ska undvika att lasta tunga saker ovanför ryggstödet, sådant kan komma flygande vid kraftig inbromsning. I en kombi kan du ha lastnät för att förhindra att bagage ska skada passagerarna. När du har packat bilen färdigt är det bra att kolla lufttrycket i däcken. Om bilen är tungt lastad kan det behöva justeras. Tänk på att alltid använda bilbälte under bilresan.