Utvecklingen kring behandlingar mot håravfall har kommit enormt långt bara under de senaste decennierna. PRP-behandling är en av de tekniker som utvecklats, och som för många kan vara ett fördelaktigt alternativ.

Tunnhårighet och håravfall är något som kan drabba både kvinnor och män. I de flesta fall är det inte farligt. Vissa tar det med en klackspark, medan det för andra kan leda till nedstämdhet och till och med depression.

Vad är PRP-behandling?

Förkortningen PRP är från engelskan och står för Platelet Rich Plasma. Platelets är på svenska trombocyter eller blodplättar. Platelet Rich Plasma blir på svenska något i stil med: Plasma som är rik på blodplättar.

Generellt inleds behandlingen med en konsultation. Välj en klinik som erbjuder gratis konsultation, eftersom det visar på att kliniken är seriös och inte bara är ute efter att tjäna snabba pengar utan att behöva leverera något. Själva PRP-behandlingen mot håravfall börjar med att man drar blod från patienten. Därefter centrifugeras blodet. Sedan extraheras den plasma som innehåller högst halt av blodplättar. Denna ”Platelet Rich Plasma” injiceras sedan i hårbotten.

Blodplättar stärker nämligen blodcirkulationen, vilket leder till att blodtillförseln vid hårbotten aktiveras igen, vilket i de allra flesta fallen leder till ökad hårtillväxt. Behandlingen är också vanlig för att ”väcka upp” andra delar av kroppen.

Varför välja PRP-behandling?

För det första är det naturligheten med hela behandlingen. Du behöver inte äta piller med massor av biverkningar, eller spendera tid och pengar på den svårnavigerade och dyra miljonindustri som håravfall faktiskt bidragit till. Sedan fungerar PRP som behandling både retro- och proaktivt, och går jämförelsevis väldigt snabbt.

Hur mycket kostar PRP behandling för hår??

På frågan Hur mycket kostar PRP behandling för hår? är svaret att det beror på. Väldigt generellt rör det sig om några tusenlappar, men det kan som sagt variera beroende på hur många stick eller ”grafts” som måste göras. PRP kan också göras för att stimulera skäggväxt.

Är behandling med PRP farligt?

Eftersom inga onaturliga ämnen används – blodet och plasman flyttas ju helt enkelt från en del av kroppen till en annan – så finns det ingen risk för allergibesvär eller annat. Behandlingen i sig kan innebära lite smärta eftersom plasman ska injiceras, men de flesta som genomgått behandlingen jämför det som värst med myggstick.

Det finns vissa saker som behöver förberedas innan behandlingen utförs, som till exempel att undvika Omega3-rik mat och medicin med ibuprofen. Detaljer får du så klart vid konsultationen på kliniken innan behandlingen påbörjas.