Det är mycket som styrs med hjälp av IT i dagens samhälle. Men vad är IT egentligen och hur kan du som företagare gynnas av att tillsätta en tillfällig CIO?

Vad är IT?

Förkortningen IT står för informationsteknik, vilket inkluderar e-post, intranät, telefax, telefoni, radio och television. Med andra ord är informationsteknik en stor del av mångas vardag, både på och utanför arbetstid. För att IT-systemen ska fungera krävs det IT-tekniker som kan lösa de tekniska delarna, men det finns även många andra delar av ett IT-system som inkluderar människorna som arbetar med och använder informationstekniken.

Förbättra IT-avdelningen

De senaste decennierna har fler och fler företag skaffat sig en IT-avdelning, alltså en avdelning som ansvarar för att allt som inkluderar informationsteknik av olika slag fungerar smärtfritt. Om något problem uppstår så ska IT-avdelningen lösa det och det är mycket som kan gå fel. En anställd som råkar öppna ett mejl med ett virus blir inte populär på IT-avdelningen. Men mänskliga misstag är en del av livet och det är även ett av alla problem som en IT-avdelning ska kunna lösa.

Medelstora och stora företag bör ha en IT-avdelning för att snabbt kunna lösa eventuella problem som kan uppstå med alla tekniska prylar, mjukvaror och hårdvaror. Dock kan IT-avdelningen, precis som alla andra arbetsplatser och avdelningar, få interna problem som kan påverka företaget negativt. Då kan det vara bra att tillsätta en tillfällig IT-chef, som även kan kallas för en interim CIO, för att ta reda på vad som behöver göras. Att tillsätta en person utifrån under en kort period är ett effektivt sätt att få reda på vad som är fel. En person som kommer utifrån är opartisk och har förmågan att se saker utifrån andra perspektiv än någon som arbetar inom företaget och som kanske inte kan eller vill se saker utifrån andra perspektiv. I vissa fall kan problemet vara lättlöst, men i andra fall kan det behövas en djupgående analys för att ta reda på vad som behöver göras.

Lyckas bättre som företagare – investera i IT

Som företagare är det viktigt att investera i sin IT-avdelning och/eller i sin informationsteknik. De flesta människor använder sig av internet för att söka upp och kontakta företaget. Då behöver företaget ha en välfungerande hemsida som inte laggar eller blir överbelastad i första taget. Att ha en hemsida och tekniska prylar som fungerar optimalt är därför en viktig del av företaget och dess framgång. Om företaget har hela eller delar av sin verksamhet på nätet spelar mindre roll, även om en IT-avdelning främst behövs för större företag som opererar helt eller delvis online. Men att ha en informationsteknik som fungerar optimalt är viktigt även för små företag. Många småföretagare är beroende av en dator och en hemsida för att locka kunder, en mejladress för att kunna ta emot e-post och/eller en välfungerande mobiltelefon för att kunna ta emot samtal och sms från kunder. Därför kan det vara bra att åtminstone göra en budget för att kunna köpa nya teknikprylar vid behov.