Oavsett om målet är att spara pengar till något särskilt, eller att helt enkelt klara av månadens utgifter, är en smart budget vägen att gå för att spara pengar. Genom att planera vad man köper och när man köper det, behåller man den kontroll som krävs för att inte pengarna ska rinna iväg

Inkomst kontra utgifter

De flesta känner nog igen sig i att lönen som kommer in ena dagen, ser ut att försvinna rätt fort vartefter veckorna går. Står kontot tomt en vecka innan nästa lön varje månad? Då är det hög tid att börja leva efter en budget. Tvärtom vad många tror behöver en budget varken vara krånglig, eller innebära att man lever som en kyrkråtta. Det handlar om att planera in månadens utgifter, och se hur mycket som finns över till att sätta en guldkant på tillvaron.

Att bygga ett startkapital

Innan man sätter igång och startar en budget ska man se över vilket sparande man har. Det kan vara smart att ha åtminstone motsvarande två månadslöner på ett sparkonto. Då slipper man riva upp sin budget varje gång något oförutsett händer. En tvättmaskin kan gå sönder, en tand kan behöva lagas eller bilen måste på reparation. För att få loss pengar till ett sådant sparande kan man först se över om man kan sälja något. Har man en bil ska man ta sig en stark funderare på om man verkligen behöver den. Om man inte tror att en bil kostar pengar, kan man prova att sammanställa vad försäkring, skatt, bensin, service och eventuell avbetalning går på varje år. En inte så liten summa, eller hur? Genom att göra en bilvärdering online kan man genast få svar på hur mycket bilen kan säljas för.

Skapa en budget

Man bör dela in en budget efter de kategorier man behöver lägga pengar på varje månad. Det kan exempelvis vara mat, hyra, fasta räkningar och bilen. Fasta räkningar är de som kommer varje månad och är den kategori som är enklast att planera och sammanställa. Även hyra är en enkel kategori. Efter dessa två ser man vilken summa man har kvar och avgör hur stor del som ska gå till mat. För att få ned matinköpen kan man planera sina inköp och alltid handla på en stormarknad. Att ta med matlåda till jobbet med matrester, samt alltid handla reavaror, är två beprövade sätt att få ned sina matpriser. Blir budgeten tight ska man se efter om det finns prenumerationer och andra avtal som streamingtjänster man kan undvara och vara utan.

Många bäckar små

Uttrycket ”många bäckar små” passar bra in då man vill spara in pengar. Det är de små utläggen man gör varje dag som orsakar hål i ekonomin. En latte om dagen blir 15 000 kr per år. Har man magont på grund av ekonomin, ska man alltså undvika latten och andra mer onödiga utgifter. Då kommer de dessutom smaka bättre de gånger man unnar sig dem.