Drömmer du om att bli ekonomiskt oberoende? En och annan lyckas uppnå målet. Vare sig ditt mål är att bli ekonomiskt oberoende eller bara förbättra din ekonomi, finns det vissa saker du kan göra för att ta dig närmare det ekonomiska målet.

Ekonomiskt oberoende

Under sista åren har det blivit inne att bli ”ekonomiskt oberoende”, alltså ha nog pengar på banken att du inte behöver arbete eller ha en vanlig fast anställning. Det är ett långsiktigt projekt som kräver mycket aktivitet och planering, för att du en dag ska kunna leva ett enklare liv. De som lyckas arbetar ofta minst tio år med projektet, beroende på inkomst och andra ekonomiska förutsättningar. Knepen för att ta dig till att bli ekonomiskt oberoende är desamma som för att få en bra ekonomi. Men den som vill bli ekonomisk oberoende måste satsa mer. Personer som lyckas är sällan rika i den bemärkelsen att de kan bo på lyxhotell på Maldiverna, snarare är lyxen att de kan bestämma över sin egen tid. Tid är pengar.

Dina utgifter

Vägen till bättre ekonomi går alltid ut på att skillnaden mellan utgifter och inkomster ökar. Du kan inte både vilja spara massa pengar och samtidigt ha en stor lägenhet i centrala Stockholm, så tillvida du inte redan har pengar eller är oerhört skicklig på att bygga upp kapital. De flesta av oss måste skaffa ett billigt boende, hus i ett vanligt villakvarter eller helst en gård på landet. Du måste gå igenom alla utgifter och minska pengaflödet till mat, kläder, resor, nöjen, appar, elavtal och prenumerationer. Du måste också arbeta på att bli skuldfri. Dra ner på vardagsutgifterna och lägg en del av pengarna på att snabbare betala av på lånen.

Spara och investera

Samtidigt behöver du bygga upp ett kapital. Dels pengar på bankkonto, dels i aktier och fonder. Sprid riskerna. De flesta som blir ekonomiskt oberoende har också ett företag som ger dem inkomst. Om du har en gård kan du hyra ut en stuga eller odla för att få extra inkomst. Personer som blir ekonomiskt oberoende är egentligen mycket aktiva och kreativa personer. Målet är inte att ligga på soffan hela dagarna, utan att få leva ett mindre stressigt liv där de har tid för familj och vänner, samtidigt som de ofta jobbar lite grann.