Tänk dig att vara skuldfri! Inte behöva betala på studieskulderna, huset, bilen, kreditkortet eller soffan. Alla kan bli skuldfria, det tar bara olika lång tid. Här kommer tipsen.

Samla dina lån

Det första som du ska göra är att gå till din bank och be om hjälp att samla dina lån. Studielån hos CSN undantaget, då de redan har så låg ränta. Genom att samla alla dina mindre lån kommer du att kunna sänka både ränta och avgifter. Det hjälper dig också att ha koll.

Betala av lån för lån

Om du inte kan eller vill samla dina lån, kan du välja att beta av dem ett efter ett. Börja med det minsta, som 700 kronor hos favoritklädkedjan, ta sedan kreditkortet eller soffan. Ett efter ett. Skön känsla.

Budgetera

För att kunna betala av dina lån i snabbare takt måste du skapa en budget. Istället för att lägga 1000 kronor i månaden på kläder, kan du dra ner det till 700 kronor och lägga resterande 300 kronor på lån. Testa att under ett halvår bara spendera 500 kronor i månaden på kläder, 100 kronor i veckan på att äta ute etc. Glöm inte att många av dina vänner som spenderar pengar på kläder och vin egentligen använder lånade pengar. Du tar tag i ett problem som många har. Var stolt över det.

Jobba extra

Försök att jobba extra om det är möjligt. Varje tusenlapp extra som kommer in lägger du på lånen. Det kan låta tråkigt, men i slutändan vinner du mycket på det. Försök också att sänka dina utgifter, som hyra, elavtal och mobilabonnemang. Du kan också tjäna pengar genom att hyra ut ett rum eller din bil.