Att vara förälder är härligt, men det är också ett stort ansvar och något som då och då skapar oroskänslor i vardagen. Det är så mycket som kan hända och som förälder vill man helst skydda mot allt även man förnuftsmässigt vet att det tyvärr inte går. Men att göra så mycket som bara möjligt är en väldigt bra början. Välj ett brandsäkert boende om du kan!

Ett bra sätt är att ta hjälp från Briab när det gäller kontroll av brandsäkerhet, ventilation och annat som verkligen kan stöka till det i hemmet om oturen är framme. Allt det där med VVS och brandskydd hänger faktiskt ihop fast många inte tänker på det. Om det brinner någonstans och branden eller rökgaserna kan förflytta sig på grund av ogenomtänkta ventilationslösningar kan konsekvenserna bli riktigt otrevliga.

Helhetstänk vid bostadsbyggande

Att tänka igenom säkerheten redan från första början är det bästa sättet. Det finns lite olika problem om det gäller villabyggande eller riktigt stora bostadskomplex. Naturligtvis är det viktigt även vid bygge av verksamhetslokaler, förskolor eller skolor till exempel. Barnen måste ha en trygg och säker miljö hela tiden. Det gäller förstås vuxna också. Bränder är otäcka saker. De kan ligga och pyra länge för att plötsligt flamma upp, ta sig vidare genom några ventilationstrummor och snabbt få fäste någon helt annanstans i värsta fall.

Gör barnen delaktiga

Tänk på att barnen själva kan bli en del i säkerhetstänket i praktiken. De kanske inte kan påverka ventilationssystemet, men de kan lära sig agera på rätt sätt om olyckan är framme. Lär dem vikten av att ha ett brandsäkert hem på ett lekfullt sätt.

Förebygg och säkra innan det händer

Brandsäkerhet är något som måste finnas med i tänket från allra första början och sedan hela tiden. Brandvarnare ska självklart finnas och ha fräscha batterier. När kollade du senast att den fungerade? Det ska finnas utrymningsvägar och liknande som alla vet hur de används. Speciellt i stora flerfamiljshus är det jätteviktigt. När det väl börjar osa rök är det för sent att börja fundera på vad som ska göras. Att det finns handlingskraftiga personer som vid lägenhetsbranden i Majorna nyligen är inte något självklart. Fundera igenom hur det ser ut där du bor och se till att ta tag i eventuella problem direkt. Innan något händer.