För de flesta människor finns tillfällen när livet känns som något som bara rullar på. Man kan då behöva göra en nystart och kanske rent av lyfta sig inom några livsområden. De vanligaste brukar handla om att komma i form, skaffa en ny karriär och hitta nya intressen.

Hitta en ny karriär

Enligt undersökningar är många missnöjda med sina arbeten och hade mer än gärna bytt till något annat område. Det är aldrig för sent att utbilda om sig. Har man klart för sig inom vilket område man vill arbeta, är det ingen omöjlighet att på kvällstid ta en utbildning i en annan riktning. Man kan då behålla det jobb man har, men ändå satsa på något nytt. Den som vill arbeta med ledarskap och finans kan exempelvis ta en executive MBA för att få en raketstart på en ny karriär inom ett spännande område. Med en sådan utbildning kan man även avancera i det jobb man redan har, och kanske även få en högre lön.

Komma i form

Att komma i form är både enklare och svårare än man kan tro. De traditionella vägarna med att ändra sina matvanor och börja träna, är långt ifrån lätta att genomföra. De är heller inte så effektiva som det ofta förespråkas. Den som börjar träna i tron att man ska gå ned i vikt blir ofta besviken, och upptäcker att till och med motsatt effekt kan uppnås. Att träna kräver massor av energi, vilket påverkar hungern. Man behöver alltså äta betydligt mer för att kunna motionera i högre grad. Därför är det bättre att satsa på förändrade matvanor, och välja sådant med färre kalorier, än att förlita sig på träning. Dock är det en stor fördel att röra sig med promenader dagligen, och träna tre gånger i veckan, med antingen styrketräning eller konditionsträning. Hemligheten ligger i att utföra det kort och intensivt. En halvtimme är ett bra riktmärke, och då påverkar man inte heller hungern. Ett enkelt recept är att låta grönsaker, utan sås, utgöra en allt större del av matportionerna, samtidigt som man rör sig mer allmänt och kryddar med tre till fyra intensiva 30-minuterspass varje vecka.

Hitta ett nytt fritidsintresse

För att få en bra balans i livet, är det bra att ha något som är utanför både jobbliv och familjeliv. Det kan vara ett fritidsintresse som gör att man får lite paus ifrån allt det andra. Det är väldigt olika vilka fritidsintressen man väljer, men genom att lista upp vad man tycker är roligt går det lättare. Gillar man att vara utomhus? Vill man vara fysiskt aktiv? Tycker man om sociala situationer? Ofta eller sällan?