Just nu är det många som oroar sig över sin privatekonomi. Det är jobbigt att inte ha nog på kontot eller att inte kunna göra mer spännande saker än att handla mat på Ica och ta en hamburgare med vännerna. Här kommer fem tips för att få en bättre ekonomi oavsett storleken på din inkomst.

1. Få koll på din ekonomi

För att få bättre ekonomi måste du först och främst skaffa dig en god översikt. Vi har ofta koll på vad vi har för inkomster, men sällan lika bra koll på utgifterna. De stora utgifterna som hyra och lån brukar sällan vara problemet, däremot alla mindre utgifter som mobilabonnemang, fackavgifter, prenumeration på appar och tidningar. Det finns också räkningar som kommer en gång i kvartalet som vi ibland glömmer att räkna in i budgeten.

2. Budgetera

När du fått en god överblick måste du budgetera, alltså besluta dig för hur mycket du ska använda till olika utgifter. De fasta utgifterna som hyran, elen, lånen och försäkringar är din grund. De summorna är redan fastslagna. Du måste sedan besluta dig för hur mycket du får lägga på mat, kläder, restaurangbesök och nöjen varje månad. För att förbättra din ekonomi måste du dra ner på dina utgifter. Det är omöjligt att både äta den ekonomiska kakan och ha den kvar, även om många försöker.

3. Nödkapital

För att din ekonomi inte ska vara en stressande faktor i ditt liv behöver du ett nödkapital. Ett nödkapital är en viss summa pengar på bankkontot som du bara får använda till svåra situationer, till exempel om bilen har gått söner och du behöver den för att ta dig till jobbet, arbetslöshet eller sjukskrivning. Personer med god ekonomi har alltid pengar på kontot och kan därmed hantera svåra situationer. Personer utan extra kapital blir mycket utsatta och tar lån med hög ränta för att klara situationen.

Att oroa sig för ekonomin försämrar också hälsan. Din väg till bättre ekonomi går först genom att ha ett nödkapital. Det bör vara så stort att du klarar av att leva på det i minst tre månader. Det ger dig tid att lösa situationen på annat sätt. Besluta dig för att lägga undan en viss summa pengar varje månad och rör dem inte.

4. Betala av lånen

Arbeta medvetet för att bli skuldfri. Ta ingen nya lån. Gå till en bank och be om att få lägga om dina lån, dvs. samla alla mindre lån med högre ränta. Du behöver inte vänta tills du har ett nödkapital för att gå till banken, utan gör det på en gång. Däremot ska du först ha ett nödkapital innan du betalar av på lånen i snabbare takt. Använd skatteåterbäringen till att betala av på lånen.

5. Spara och investera

När du sparat ihop till ett nödkapital är det dags att börja förbättra ekonomin på riktigt: att börja spara för att kunna investera. Du bör både spara pengar på ett konto med bra ränta och investera i aktier eller andra värdepapper. Du ska dock inte investera pengar som du inte har råd att förlora.